Coroane dentare – tot ce e important să știi
Primul exemplu cunoscut de utilizare a coroanelor dentare datează încă de acum 4.000 de ani. Scheletele străvechi descoperite pe o insulă din Filipine, au dezvăluit coroane dentare rudimentare – dinți îmbrăcați în aur și dinți înlocuitori din aur. Conform cercetătorilor, dinții de aur erau la mare căutare printre șefi și clasa conducătoare de atunci , fiind considerați un simbol al bogăției și puterii.
Ce sunt de fapt coroanele dentare
Medicina dentară distinge două părți principale ale dintelui: rădăcina, situată sub linia gingivală și coroana dintelui, partea care depășește linia gingivală.
Coroanele dentare înlocuitoare (numite și coroane protetice) sunt destinate să reconstituie coroanele dinților lipsă sau deteriorați. Uneori, coroanele dentare sunt utilizate doar pentru a se modifica mărimea, forma și/sau culoarea dinților existenți.
Tipuri de coroane – după modul de fixare
Coroane pe implanturi – utilizate atunci când rădăcina dintelui a fost înlocuită cu un implant.
Click aici pentru a afla mai multe despre implantul dentar și avantajele acestei soluții de restaurare.
Coroane pe dinți naturali – care „îmbracă” coroana rămasă a dintelui (prelucrată anterior în acest scop) sau, dacă coroana naturală lipsește sau e insuficientă, se poate fixa pe rădăcina dintelui prin intermediul unui bont construit artificial.
Punți dentare – utilizate în cazurile în care rădăcina dintelui lipsește, dar nu este posibilă (sau nu se dorește) inserarea unui implant. În această situație, golul se poate completa cu un ansamblu format din 3 sau 4 coroane unite între ele, dintre care doar cele de la capete se vor fixa pe dinții naturali.
Materialul din care e fabricată coroana – esențial!
De-a lungul timpului s-au încercat diverse tipuri de materiale pentru fabricarea coroanelor și protezelor dentare. S-a folosit aur, fildeș, oase de animale, diverse aliaje de metal și materiale plastice (compozit).
A existat și o scurtă perioadă (în jurul anului 1700) în care devenise populară utilizarea de dinți umani pentru a înlocui dinții deteriorați. Însă „moda” aceasta s-a stins destul de repede, când s-a constatat că organismul respingea rapid acești dinți „transplantați”.
La sfârșitul secolului 18, au apărut primele proteze ceramice, din porțelan. Iar de atunci încoace, tehnica utilizării materialelor ceramice s-a perfecționat continuu. Așa încât, în ziua de azi, coroanele ceramice reprezintă standardul de facto în țările dezvoltate.
În clinica noastră folosim exclusiv coroane și punți ceramice (porțelan integral, zirconiu integral sau porțelan în combinație cu metal sau zirconiu). Pentru că doar ceramica are caracteristicile necesare pentru a se obține nu doar o funcționalitate excelentă, dar și un aspect similar cu cel al dinților naturali.
În general, toate coroanele ceramice au caracteristici estetice foarte bune. Există însă și câteva diferențe importante care ar trebui luate în calcul în alegerea unor astfel de coroane.
Coroanele integral ceramice (din porțelan)
Sunt realizate în întregime din porțelan și reprezintă cel mai dorit tip de coroană în zilele noastre.
Avantaje
- Datorită translucenței porțelanului folosit, aceste coroane arată incredibil de natural, permițând și o excelentă potrivire a culorii.
- Reprezintă cea mai bună opțiune pentru restaurarea dinților din față.
- Sunt biocompatibile – nu prezintă risc de alergii sau intoleranțe.
Dezavantaje
- Coroanele ceramice din porțelan pot rezista mult timp dacă sunt bine îngrijite. Totuși ele nu sunt la fel de rezistente precum celelalte tipuri de coroane ceramice.
- Sunt mai costisitoare decât alte tipuri de coroane.
Coroanele metalo-ceramice
Datorită structurii lor metalice, sunt cele mai rezistente coroane ceramice, fiind utilizate pe scară largă în special pentru înlocuirea dinților posteriori.
Avantaje
- Au o rezistență și o durabilitate excelentă, dar și o estetică bună, dat fiind stratul de porțelan aplicat la exterior.
- Se folosesc cu succes de multe decenii, ceea ce conferă certitudinea că vor funcționa și vor rezista foarte bine și pe termen lung.
- Sunt cele mai puțin costisitoare dintre toate coroanele ceramice.
Dezavantaje
- Metalul din aceste coroane ar putea lăsa o linie gri vizibilă la nivelul gingiei. Aspectul lor nu e la fel de natural ca la celelalte coroane cu ceramică – mai ales la dinții de grosime redusă, unde se impune folosirea unui strat de porțelan mai subțire.
- Pentru persoanele cu bruxism (cei care scrâșnesc din dinți), acest tip de coroană se poate uza mai ușor, prin frecarea cu dinții opuși.
Coroanele din zirconiu integral sau din ceramică (porțelan) pe zirconiu
Zirconiul a început să fie folosit în stomatologie relativ recent, sub forma oxidului de zirconiu – cel mai rezistent material ceramic cunoscut. Coroanele din zirconiu (mai exact, oxid de zirconiu) acoperit cu porțelan combină în mod optim rezistența celui dintâi cu estetica excepțională a porțelanului.
Avantaje
- Structura și culoarea albă a zirconiului permite obținerea unor coroane dentare cu o estetică bună și chiar foarte bună în cazul celor cu strat de porțelan.
- Sunt foarte rezistente și durabile. Pot fi o alegere excelentă atât pentru dinții din față (mai ales cele cu strat de porțelan), pentru molari și premolari, cât și în cazul coroanelor pe implanturi sau al punților dentare.
- Sunt biocompatibile – nu prezintă risc de alergii sau intoleranțe..
Dezavantaje
- În cazul coroanelor din ceramică pe zirconiu, dacă există dinți antagoniștii (opuși) naturali, aceștia se pot uza prematur, mai ales la persoanele cu bruxism (care scrâșnesc din dinți).
- Coroanele din zirconiu integral (fără strat de porțelan), deși arată foarte bine, nu au un aspect chiar la fel de natural precum cele din ceramică (porțelan) pe zirconiu, zirconiul neavând aceeași reflexie, translucență și fluorescență (similară dinților naturali) pe care-o întâlnim la porțelan. În schimb, acestea nu prezintă risc de uzură a dinților antagoniști (așa cum avem la ceramica pe zirconiu).
- Coroanele din ceramică pe zirconiu, spre deosebire de cele din zirconiu integral, prezintă un risc mai mare de deteriorare în contact cu alimente/obiecte foarte dure (respectiv, ciobirea stratului de porțelan), mai ales dacă tehnica de laborator (îmbinarea celor 2 materiale) nu a fost una foarte bună.
Exclusiv la Clinica dentară HQ Medical
În campania promoțională (cu număr de locuri limitat) „Redescoperă-ți zâmbetul” îți oferim acum o reducere excepțională la toată gama noastră de implanturi, coroane și punți dentare.
Alexandra
26 iun. 2023Cât durează lucrarea unei punți dentare (menționez că lipsesc 2) adică de cate vizite e nevoie?
Mulțumesc
admin
28 iun. 2023În cazul unei astfel de lucrări e vorba de vreo 4 ședințe, respectiv, 1-2 ședințe de endodonție (tratamentele de canal) + 2-3 ședințe de protetică (în funcție de materialul coroanelor).
Pentru mai multe detalii ne puteți lăsa un număr de telefon pe pagina de Contact.